e-Fatura Mükellefi İçin e-Arşiv Düzenlenebilir Mi?
e-Fatura Mükellefine e-Arşiv Kesilir Mi?
e-Belge uygulamaları kapsamında ticaret hayatında önemli yer tutan e-fatura ve e-arşiv kavramları, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Tebliğe göre, her iki tarafın da e-fatura mükellefi olduğu durumlarda e-fatura düzenlenmesi zorunludur. Eğer taraflardan herhangi biri e-fatura uygulamasına henüz katılmamışsa, e-arşiv faturası düzenlenmesi mümkündür.
Özetle, "e-Fatura mükellefi e-arşiv fatura kesebilir mi?" sorusunun cevabı, karşı tarafın bir e-fatura mükellefi olmaması durumunda "evet"dir.
e-Fatura Mükellefine e-Arşiv Kesildiğinde Ne Olur?
Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesilmesi durumunda, bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda, e-arşiv faturasını düzenleyen kişi, bu faturayı iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir. E-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 gün süreniz vardır. Bu süre içinde gerekli e-faturayı düzenlemeyen taraf, usulsüzlük cezası ile karşılaşabilir.
Herhangi bir yanlışlık sonucu düzenlenmiş e-arşiv veya matbu fatura kayda alındığında, bu fatura iptal edilemez ve bu durum cezai yaptırımlara yol açabilir. Eğer bir e-fatura mükellefi olarak e-arşiv faturası ile karşılaşırsanız, iptal talep edebilir ve yeni bir e-fatura düzenlenmesini isteyebilirsiniz.
e-Fatura Mükellefine Kesilen e-Arşiv Faturası İçin Cezai Yaptırımlar Var Mı?
“e-Fatura mükellefi e-arşiv kesebilir mi?” sorusunun yanıtı, belirtilen koşullar dışında geçerlidir ve yaptırımlar uygulanabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi, bir e-fatura mükellefine e-arşiv faturası kesildiğinde 7 gün içinde iptal imkânı bulunmaktadır. Bu süre aşıldığında ve fatura kayda alındığında ya da KDV Beyannamesi’ne dahil edildiğinde iptal işlemi mümkün olmayacaktır. Böyle bir durumda Vergi Usul Kanunu çerçevesinde çeşitli cezai yaptırımlar uygulanabilir.
e-Fatura Mükellefine Kesilen e-Arşiv Faturası Nasıl İptal Edilir?
e-Fatura mükellefine kesilen e-arşiv faturalarını iptal etmek ilk başta karmaşık görünebilir, ancak işlemler oldukça basittir. Resmileşme tarihinden itibaren 7 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iptal ve itiraz portalı üzerinden gerekli işlemleri gerçekleştirebilir ve hatalı faturaları iptal edebilirsiniz. İptal ettiğiniz e-arşiv faturası için iptal işlemini gerçekleştirdikten sonra, ertesi gün akşamına kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlamanız gerekmektedir.
Eğer iptal süresi olan 7 gün aşıldıysa, alıcının satıcıya bir iade faturası kesmesi önerilir. İade faturası satıcıya ulaştıktan sonra, yeniden bir e-fatura düzenlenerek alıcıya iletilmelidir.