e-Fatura Mükellefi Nedir? Nasıl Olunur?

e-Fatura Mükellefi Nedir ve Nasıl Olunur?

e-Fatura mükellefi, yürürlükteki mevzuatlar gereğince e-fatura kullanması gereken kişileri tanımlayan bir terimdir. 2020 yılı Kasım ayından önce, brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar e-fatura mükellefi olarak kabul edilmekteydi. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan güncellemeyle, 2023 yılı cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların, en geç 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine geçmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bu firmaların e-defter uygulamasına da geçmesi gerekecek.

e-Fatura Mükellefi Olmak İçin Gerekenler

2023 yılı itibarıyla brüt satış hasılatı 3 milyon TL’yi aşan firmalar, 1 Temmuz 2024'e kadar e-fatura sistemine geçmek zorundadır. Eğer firma 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde 1 milyon TL, 2022 ve sonrasında ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatına sahipse, e-fatura mükellefi olma zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, özel tüketim vergisi kapsamında belirli ürünleri imal, inşa veya ithal eden firmalar da, ciro sınırı gözetmeksizin e-fatura mükellefi sayılır.

Sektörel Farklılıklar

e-Fatura mükellefiyeti sektörel bazda değişiklik gösterebilir. Örneğin, e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların ciro sınırları farklıdır. GİB'in güncel tebliğine göre, e-ticaret sektöründeki mükellefler, 2020 ve 2021 hesap dönemlerinde 1 milyon TL, 2022 ve sonrasında ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatına sahip olduklarında e-fatura kullanmaya zorunludur. Ayrıca, konaklama hizmeti sunan otel işletmeleri de belirli şartlarla e-fatura mükellefi olmalıdır.

Finis

Finis yazılım , erp ve crm sistemleri üzerine hizmet veren bir yazılım şirketidir. Bulut tabanlı yazılımlar geliştirmektedir.