E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Fatura Kesmek: Kurallar ve İptal Süreci

E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Fatura Kesilir mi?

E-belge düzenlemeleri kapsamında e-fatura ve e-arşiv uygulamaları, ticaret yapanlar için önemli bir yer tutuyor. Vergi Usul Kanunu'nda yer alan düzenlemelere göre, her iki tarafın da e-fatura mükellefi olduğu durumlarda, faturanın yalnızca e-fatura olarak düzenlenmesi zorunludur. Fakat eğer karşı taraf e-fatura sistemine dahil değilse, e-arşiv faturası kesilebilir.

Özetle, "E-fatura mükellefine e-arşiv fatura kesilebilir mi?" sorusuna verilecek cevap; karşı taraf e-fatura kullanıcısı olmadığı sürece evet olacaktır. Ancak iki taraf da e-fatura mükellefi ise e-arşiv faturası geçerli kabul edilmez ve mutlaka e-fatura kesilmelidir. Aksi halde, cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Fatura Kesilirse Ne Yapılmalı?

Bir e-fatura mükellefine yanlışlıkla e-arşiv faturası düzenlenirse, bu fatura geçersiz sayılır. Hatalı kesilen bu faturanın iptal edilmesi ve yerine e-fatura düzenlenmesi gereklidir. Faturanın düzenlenmesi için ürün ya da hizmet tesliminden itibaren 7 gün süre tanınır. Eğer bu süre içinde e-fatura kesilmezse, Vergi Usul Kanunu çerçevesinde usulsüzlük cezası uygulanabilir.

Yanlışlık sonucu kesilen e-arşiv faturası kayda alındıysa, bu fatura iptal edilemez ve cezai yaptırımlara tabi tutulabilir. Bu tür bir hatayla karşılaşan e-fatura mükellefleri, hatalı faturanın iptalini ve yerine yeni bir e-fatura düzenlenmesini talep edebilir.

E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Kesmenin Cezası Var mı?

Evet, e-fatura mükellefine e-arşiv fatura kesmek belirli durumlarda cezai yaptırımlara yol açabilir. Yanlışlıkla kesilen e-arşiv faturası, 7 gün içinde iptal edilebilir. Ancak bu süre aşıldığında ve fatura resmi kayıtlara geçtiğinde iptal edilemez ve Vergi Usul Kanunu'na göre cezai yaptırımlar uygulanabilir.

E-Fatura Mükellefine Kesilen E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

Yanlış kesilen bir e-arşiv faturayı iptal etmek oldukça basit bir işlemdir. İptal süresi olan 7 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) iptal ve itiraz portalı üzerinden gerekli işlemler yapılabilir. İptal edilen fatura, ertesi gün Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanmalıdır.

Eğer 7 gün içinde iptal edilmemişse, alıcı tarafın satıcıya iade faturası kesmesi önerilir. Bu işlemden sonra satıcı, yeni bir e-fatura düzenleyerek hatayı düzeltebilir.

Finis

Finis yazılım , erp ve crm sistemleri üzerine hizmet veren bir yazılım şirketidir. Bulut tabanlı yazılımlar geliştirmektedir.