Strateji Geliştirme ve Simülasyon Modellerinin Önemi

“Dünyanın mevcut durumunu değil, gelecekteki olasılıkları dikkate alarak doğru karar vermelisiniz.” - Isaac Asimov

Rekabetçi pazarlarda başarılı olmanın anahtarı, bilgiye dayalı karar alma süreçleri ve hızlı uygulama yeteneğidir. Yanlış veya gecikmiş kararlar, şirketler için büyük maliyetler doğurabilir. Günümüzün karmaşık iş ortamında, stratejik kararların doğru alınma olasılığını artırmak için çeşitli araçlar kullanılmaktadır. Araştırmalar, insanların dinleyerek öğrendiklerinin bir hafta içinde yalnızca %15’ini hatırladıklarını ortaya koymaktadır. Daha aktif bir öğrenme yöntemi olan vaka çalışmaları, hatırlama süresini uzatırken oranı %30’a kadar çıkarabilir. Bununla birlikte, çocukluk dönemimizdeki en etkili öğrenme biçimi oyun oynamaktır. Bu nedenle, yönetici eğitim programlarında simülasyon modelleri büyük bir ilgi görmektedir.

Hatalardan ders almak en etkili öğrenme yoludur. Ancak stratejik hataların maliyetleri, şirketleri batma noktasına getirebilir. Simülasyon modellerinin diğer bir avantajı, üst yöneticilere farklı alternatifleri değerlendirme şansı sunarak bu maliyetleri minimize etmesidir.

Ürün gelişim sürelerinin kısaldığı bir dönemde, stratejik karar alma süresinin hızlanması da kritik bir öneme sahiptir. Simülasyon modelleri, birkaç saat içinde bilgi edinilmesine olanak tanırken, pazar testlerini beklemeden uygulama başlatmaya imkan tanır.

Ayrıca, belirli bir stratejinin rakiplerin olası eylemleri karşısındaki dayanıklılığının test edilmesi için simülasyonlar kullanılmaktadır. Bu sayede daha düşük risk profiline sahip stratejilerin geliştirilmesi mümkün olur.

Simülasyon, yöneticilerin aldıkları kararların şirketin performansı ve değeri üzerindeki etkilerini net bir şekilde anlamalarına yardımcı olur. Model bir kez oluşturulduğunda, şirketin farklı bölümlerindeki çalışanların kendi alanlarına ilişkin verdikleri kararların diğer bölümlere nasıl yansıdığını öğrenmeleri kolaylaşır. Böylece, karar alma süreçlerinin kalitesi artar.

En önemli faydalardan biri de simülasyon modellerinin yöneticileri rakiplerin perspektifinden düşünmeye yönlendirmesidir. Rakiplerini daha iyi anlayan yöneticiler, onların stratejik hamlelerini daha hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirme imkânına sahip olur.

Eğitimde "just-in-time" (tam zamanında) kavramı büyük önem taşır; çünkü eğitim sürecinin ardından uygulama fırsatının yaratılması öğrenmeyi pekiştirir. Ancak, strateji geliştirme süreçlerinin maliyetleri yüksek olabileceğinden, uygulama fırsatları genellikle sınırlıdır. Simülasyon modelleri, bu tür fırsatların yaygın olarak oluşturulmasına yardımcı olur.

Dünya çapında birçok büyük şirketin eğitim aracı ve strateji geliştirme aracı olarak kullandığı simülasyon modellerinin, ülkemizde de yaygın olarak benimsenmesini sağlamalıyız.

Finis

Finis yazılım , erp ve crm sistemleri üzerine hizmet veren bir yazılım şirketidir. Bulut tabanlı yazılımlar geliştirmektedir.